Lansarea proiectului Designer în Vitrină

“Designer în Vitrină”, un eveniment-manifest curatoriat de Gianina Corondan

Marți, 27 septembrie 2022 , ora 12.00, la Galeria Galateca, inaugurăm oficial Vitrina care găzduiește designeri români de talent care nu au posibilitatea expunerii offline. Acesta este un demers-manifest inițiat de jurnalista Gianina Corondan în 2020, an dificil, în care a sugerat companiilor românești să elibereze spații vizibile, spre a facilita designerilor tineri sau mai cu experiență întâlnirea cu publicul interesat.

Tot pentru a veni în ajutorul designerilor români, Gianina Corondan, redactor-șef  adjunct al Revistei Fashion Premium Magazine lansează și site-ul www.designerinvitrina.ro, care se dorește o colecție, o Vitrină online a frumuseții creației de designer autohtone și o Vitrină audio, fiindcă propune o serie de podcasturi cu personalități binecunoscute ale industriei fashion de la noi. Printre primii intervievați sunt Doina Levința, designer, scenograf de teatru și film, Alex Gâlmeanu, fotograf, Lucian Broscățean, designer și profesor la UAD Cluj-Napoca, Marian Pălie, fashion stylist, Oana Păunescu, scenograf de film și creatoarea brandului-pionier DADA.

Alături de presă, vor fi prezenți designerii care vor avea piese expuse într-un prim episod în Vitrina Galateca: Ana Ilie, Silvia Șerban, Edita Lupea, Ruxandra, DeCorina Hats, Andrei Bryan, Irina Akkaya, Sabinne, Mihaela Glăvan, Robert Axente, Papucei, dar și vedete care colaborează frecvent cu designeri români, precum și iubitori ai fenomenului.

Gianina Corondan:

„De-a lungul timpului, în apariții publice mediatizate și nu doar acolo, am colaborat excelent cu designeri români, care m-au completat incredibil. Din păcate se trece prea repede peste acest aport important, această breaslă creatoare de nou și frumos, nu doar în show-biz. Mai nou la televiziune este considerată a fi reclamă dacă le pronunți numele, deci se recomandă evitarea. Publicul, de asemenea, preferă să aleagă creații de la case străine, mari, împărătești. Asta este total descurajator pentru cei cu spirit creativ din România. Există designeri foarte pasionați, dar aproape neștiuți de publicul lor, spre deosebire de confrații din străinătate, unde sunt ridicați pe piedestal, sunt aplaudați și cunoscuți, aparițiile lor sunt adevărate evenimente. De aceea, pentru a nu fi în pericol de reorientare profesională, încerc să-i susțin, să dau înapoi ceva din tot ce mi-au dat ei, cu talentul lor.

Mai cu seamă din 2020, designeri români de talent se întreabă: Are rost să mai creez frumusețe în România, să încerc peste granițe sau mă reorientez profesional?

De aceea, provoc persoanele publice din România să se îmbrace de la designerii noștri. Vor descoperi că sunt și mai frumoase și mai deștepte”

Vă invităm să ne fiți alături la o nouă adunare de forțe care pledează pentru punerea în valoare a creativității designerilor români, aflați într-o dilemă mai mare ca oricând, în lipsa unei conștiințe solide a publicului de a cumpăra, a sprijini artiștii designeri din România și în lipsa măsurilor de ocrotire a acestui domeniu nedreptățit de concurența masivă internațională de tip corporatist.

Sponsori: Farmec, Oprișor, Nespresso, Unique by Andreea Andrei, Nicolai Tand

Parteneri media: Revista Fashion Premium Magazine, Amaze, Marius Tudose

Tags: #eumaimbracdelaromani #intaidesigneriiromani #designerinvitrina #csweek  #galateca