Podcast

De ce un Podcast despre oamenii creativi din România? Ce ne interesează pe noi designerii? Sa coasa acolo dacă le place.
Știu ca dintotdeauna romanii au creat frumosul cu drag, cu credință, cu sfințenie.
Partea noastră slaba e că nu l-am apreciat decit după ce l-au validat aia de afara.
A, era român? Într-adevăr, e un spirit creativ de excepție. Mereu am zis.
Ba n-au zis. Nu i-au sprijinit. Nu i-au arătat la televizor. Nu i-au cumpărat.

M-am hotărât sa propun acest Podcast celor care se bucura sincer de idei, de îndemânare, de culoare, de știința frumosului fără aprobare din afara. Doar pt ca așa le zice sufletul.
Este pt cei care vor sa stea in fata drepți cu ce avem noi mai inventiv, mai neconvențional, mai performant.
Este un Podcast cu și pentru susținătorii designului românesc.
Numai bun de pus in Vitrina, bucurat sufletul și mîndrit. Si da, cumpărat.

Cele 5 episoade de Podcast DESIGNER ÎN VITRINĂ, găzduite de Gianina Corondan, jurnalist și Marius Tudose, fotograf, realizate cu ajutorul companiei românești de tradiție în cosmetice, Farmec, au avut ca protagoniști oameni binecunoscuți în industria fashion autohtonă, invitați într-un mod aleator, dat de situația de moment, care impunea încă restricții de asociere fizică.

Lucian Broscățean, designer vestimentar, profesor la UAD, Cluj-Napoca

O zi frumoasă la Cluj, Lucian Broscățean a venit însoțit de o azalee superbă pe care mi-a dăruit-o cu sfaturi drăgăstoase  de creștere. Am plonjat, alături de Marius Tudose, în discuția despre începuturi dar și despre viitor, cu proiecții îndrăznețe despre lumea de mâine. Ne-am propus să vorbim o oră, bineînțeles că s-a ajuns la o oră jumătate, cu întrebarea năucă de ce timpul nu poate sta în loc, măcar de data aceasta? De ce?

Ascultați și vă lămuriți.

Oana Păunescu, scenograf, fondator Castel Film

Am smuls-o din mijlocul echipei DADA care ducea la bun sfârșit producția unor genți de epocă din piele, necesare filmului în curs de desfășurare la CASTEL Film. Ne-am reamintit importanța momentelor de după Revoluție, care au însemnat un început în creația originală de fashion autohton, prin dezvoltarea magazinelor Dada, în care erau încurajați studenții la arte români să creeze produse vestimentare și accesorii cu valoare în ochii publicului îndreptat spre consumul de imagine occidentală. Cum s-a transformat ideea inițială, cum s-a ajuns la creația pentru film românesc și internațional?
Ascultați și vă lămuriți.

Marian Palie

Pe timpul iernii nu-ți vine să ieși din casă. Nouă ne-a venit, dat fiind că Marian este un foarte experimentat vector în zona fashion din România, martor activ al începuturilor de tip profesionist, un artist el însuși, aflat la confluența între meserie și filozofie, teoretician și aplicant fervent al ideilor novatoare, susținător al designului experimental. Dar este și un bun prieten și gazdă. Am descins în căminul cald pentru a afla și a analiza. Din nou timpul s-a dovedit prea scurt. Dar am aflat cum se prezintă moda românească în contextul internațional.

Am aflat, oare?

Ascultați și vă lămuriți.

Zeci de ședințe foto nu doar în lumea fashion, proiecte îndrăznețe, expoziții, demersuri artistice cu ecou, despre toate am vrut să-l întrebămpe celebrul fotograf Alex Gâlmeanu și am obținut alte întrebări, a rezultat un amestec de perspective adânci, care te îmbie la meditație, dar și la acțiune. Departe de a mai fi doar fotograf, Alex a deschis un univers numai bun de explorat și categoric de continuat.

Ascultați și vă lămuriți.

Doina Levința, scenograf de teatru și film, designer, creator de costume

În superba casă-muzeu a celebrei Doina Levintza am găsit un răgaz să descoperim voința secretă care a dus-o în punctul de a fi un reper în fashionul românesc. Ne-am întâlnit, Marius Tudose-fotograf, Cristina Anti-redactor-șef Fashion Premium Magazine și cu mine să aflăm ce a stat în spatele unei cariere îndelungate, încununate cu o expoziție-fenomen la Arcub, în primăvara 2022. Prinsă în multe întâlniri, de o energie incredibilă, ne-a revelat cu drăgălășenie motivația sa interioară.

Ascultați și vă lămuriți.