Ana Wagner

Oraș
București
Instagram
@wagnerarteshop
Facebook
Wagner Arte Frumoase si Povesti
Contact
office [at] wagnerarte.ro
Website
https://wagnerarteshop.com/

Când ai avut revelația că vrei doar design?

In urma cu douazeci si ceva de ani cand, inca din anii facultatii de arte, am inceput sa incheg conceptul si atelierul pe care ma bazez astazi, in esenta, marca Wagner Arte. Am avut de la bun inceput viziunea unei marci autentice, a unei pravalii in care sa imi vand creatiile, care sa arate ca la Paris, cu fatada de lemn colorata, cu marca wagner arte pictata manual pe partea superioara a fatadei si cu un interior placut si cald. Am reusit sa bifez cam tot ce am visat iar drumul meu de designer se contura usor, usor, odata cu izbandele visurilor mele.

Dar cel mai clar mi-a fost ca rostul meu pe lume este cel de designer, in urma cu cativa ani, cand am lucrat cateva luni la departamentul de design al fabricii producatoare de portelanuri, Vista Alegre, cea mai cunoscuta fabrica si marca din lumea portelanurilor portugheze. Acolo am  constientizat cel mai limpede ca ma aflu pe drumul cel bun, ca universul designului in care am patruns pe nesimtite in anii tineretii mele, imi este deschis si ca, da, drumul meu de la Vista Alegre mai departe, imi doresc sa fie doar design.

Ce te face să continui și să nu abandonezi în fața greutăților?

Pasiunea pentru frumos, pentru armonie (sub orice forma ar fi ea), pasiunea pentru un mestesug care aduce mult bine fauritorului cat si receptorului.

E drept ca usor nu este, mai cu seama in Romania, unde arta, mestesugurile si artizanatul de arta nu sunt protejate precum in tari ca Franta sau Italia. Dar bucuria si energia pozitiva ce se degaja odata cu creatiile atelierului nostru sunt deasupra tuturor problemelor si ele ne fac sa mergem mai departe mereu.

Cum alegi ce vei crea, cum te încarci?

Privesc mult natura. Ea ne invata multe daca avem rabdare sa ii acordam atentie periodic.

Iubesc gradinile, parcurile, natura mediteraneana. Legile armoniei sunt aceleasi peste tot. Asa ma incarc. Privind la orice imi transmite armonie, frumusete, lumina.

Dacă banii nu ar fi o problemă, ce ai schimba în muncă?

In procesul muncii nu as schimba aproape nimic. Suntem destul de bine pusi la punct in atelierul nostru, profesional si tehnologic vorbind. Ce as schimba, de fapt, as adauga, as dezvolta? Ar fi o mini retea de buticuri Wagner Arte in tara si peste hotare. Acea pravalie pe model parizian, pe care am si reusit sa o realizam intre anii 2005 – 2010 pe bulevardul Carol, in zona Armeneasca, imi doresc sa o reeditam in cateva locuri cu farmec in Romania si, poate, si inafara Romaniei.

Cum ai desena, modela, plăsmui România, dacă ar fi creația ta?

Daca ar fi cu putinta, as face un desen al Romaniei, panoramic, in care ar fi vizibila doar natura acesteia. Ca un parc urias cu munti, mare, rauri, lacuri, paduri, dealuri, campii . Asta ca o lucrare supra-realista, utopica.

Daca ar trebui sa introduc si elementul uman in acest peisaj, as ilustra asezarile umane doar sub forma de mici burguri, cetati locuite, targusoare.

Ce este talentul? E necesar pentru reușita în design?

“Talentul” e un concept pe care eu nu reusesc sa il cuprind cu mintea mea.

Cred in darul ce ti-a fost dat, de a avea niste cai dechise catre a realiza un lucru, pentru a face o meserie, pentru a inchega o afacere etc. Un “must” pentru reusita in design este intelegerea deplina a mestesugului prin care se realizeaza designul respectiv iar asta se traduce, in esenta, prin multa munca. In general, arta fara tehnica nu exista. Iar pentru a stapanii tehnica este nevoie de foarte mult exercitiu. Este exact aceeasi perseverenta a antrenamentului ca la sportivii de performanta. Design bazat doar pe “talent” nu exista, asa cum nici artele de orice fel ar fi acestea, nu se pot baza doar pe “talent”.

Ce ar putea face sistemul pentru a susține arta, designul, creativitatea? Mai este nevoie de diplomă specializată?

Sistemul ar trebui sa protejeze financiar tot ce inseamna arta, design, artizanat de arta, mestesug, meserii care duc astazi traditii mai departe. Printr-un triaj bine pus la punct, desigur. In acest sens, da, ar fi nevoie de diplome de specializare pentru ca acestea ar atesta profesionalismul celor care se numesc designeri, creatori, artisti etc

Care este momentul tău de izbândă personală de până acum?

Ziua in care am inteles ca in viata noastra pe pamant, cel mai important resort este iubirea.

Cum va arata lumea peste 100 de ani? Ce o să mai conteze din ce se creează azi?

Nici nu vreau si nu ma simt capabila sa imi imaginez cum va fi lumea peste 100 de ani. Dupa cum par vremurile in care totul se vrea a fi tehnologizat, asta nu este pe gustul meu deloc. Eu sunt un om al manualitatii, al contemplarii frumusetii si a lucrurilor mici, sunt un artist care prin ceea ce creez cu mainile vreau sa transmit mai departe energia creatoare, lumina si bucurie. Prin maini, de la suflet catre suflet. Pentru o categorie de oameni, care vor ramane in esenta oameni, si carora parintii le vor transmite valorile unei lumi sanatoase, acest tip de transfer pe care eu il propun prin creatie, va fi ceva foarte pretios.

Ce poezie/film/ ți se potrivește?

Filmul Les Choriste

Recomandă-ne un artist român, te rugăm

Stefan Caltia