Ruxandra

Oraș
București
Instagram
@ruxandra_shop
Facebook
RuxandraShop
Contact
ruxandra [at] ruxandra-shop.com
Website
ruxandra-shop.com

Când ai avut revelația că vrei doar design?

Îmi place că m-ai întrebat asta, îmi amintesc tot timpul cu mare drag momentul acesta. Era unul dintre primele mele cursuri în cadrul facultății L’École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne și lucram un drapaj. Mi se părea atât de natural ceea ce fac (mi se potrivea precum o mănușă) încât mi-am dat seama în momentul acela că pot face asta toată viața. E un sentiment care îl depășește cu mult pe cel de mulțumire, eram fericită.

Ce te face să continui și să nu abandonezi în fața greutăților?

Mă consider foarte norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place și îmi și câștig existența din asta. Sunt putini oamenii care au această oportunitate. Din respect pentru acest lucru, pentru oamenii cu care lucrez, care au avut încredere să mă urmeze și să facă parte din echipa mea nu am cum să abandonez. La acesta se adaugă și faptul că toate eforturile mele din ultimii 10 ani au fost orientate în acesta direcție. Am învățat mult, am căpătat experiență și mi-am format o echipă cu care lucrez pe măsură ce trece timpul din ce în ce mai bine, nu ar fi oare păcat să abandonez ?

Cum alegi ce vei crea, cum te încarci creativ?

În primul rând este foarte important să fiu la curent cu societatea actuală și cum se schimbă lucrurile în interiorul ei atât din punct de vedere cultural, cât și pe partea de marketing. Îmi place să fiu conectată la cât mai mult din ceea ce se întâmplă acum, acest lucru mă încarcă creativ foarte tare. Iar legat de inspirație, aș menționa natura, cultura de asemenea, carți, filme, muzică, dar natura mă și încarcă energetic și este un model, natura este pentru mine cel mai bun designer.

Dacă banii nu ar fi o problemă, ce ai crea?

O să încep prin a sublinia că nu îmi doresc ca banii să nu fie o problemă. Prețul final al articolului mă ajută să rămân conectată la realitate și îmi place acest lucru. Dacă totuși aș putea sa fiu parte a acestei utopii, aș colabora cu artizani specializați pe partea de textile sau diferite tehnici legate de textile, aplicații pe textile și nu numai pentru a utiliza tehnici inedite în realizarea unor articole foarte spectaculoase menite mai mult a fi expuse decât a fi purtate. Practic aș trece din domeniul modei în domeniul artei, fără a înceta să lucrez în primul, ar fi o extindere a activității actuale doar, un fel de oportunitate de a arăta cam cât se mult se poate realiza în acest domeniu. Cu mențiunea că omenii cu care lucrez acum ar trebui să fie implicați îndeaproape în proces, sunt multe de învățat din astfel de experiențe.

Cum ai desena, modela, plăsmui România, dacă ar fi creația ta?

Demnă, aproape mândră, cu respect pentru propriile-i tradiții și întotdeauna cu un ochi spre viitor pentru a se putea adapta.

Ce este talentul? E un ‘must’ pentru reușita în design?

Nu cred. Mai ales astăzi când moda este mai mult decât oricând o afacere. Consider talent doar talentele native : voce, desen, lucruri care evident sunt exersate în timpul vieții în vederea obținerii excelenței, dar la care talentului nativ are un aport grozav. Nu cred că cineva se naște și face haine bine lucrate și frumoase.

Moda este despre tot ceea ce te înconjoară, este despre cultura și tehnică, despre răbdare și documentare, despre muncă și perseverență, un trade care se învață.

Ce ar putea face sistemul pentru a susține arta, designul, creativitatea? Mai este nevoie de diplomă specializată?

Nu știu dacă am ajuns în punctul în care sistemul poate susține lucrurile legate de frumos. Pentru acest lucru cred că este nevoie de o societate civilizată, care are puse la punct lucrurile esențiale, care țin de siguranță și sănătate. Mi-aș dori ca aici să se facă primele îmbunătățiri. Depinde, pentru unii nu, pentru alții da. Depinde de ambiție, determinare și posibilități. Sunt un mare susținător al ideii conform căreia poți să faci ceea ce vrei cu sau fără diplomă, dar multă determinare și intuiție.

Care este momentul tău de revelație de până acum? Ce ți-a reușit în design conform viselor?

Pe partea artistică, mi-am dorit să ajung să simt că am controlul asupra realizării oricărei piese creative, oricât de complicata. Simt asta acum, știu că într-un mod sau altul o pot duce la capăt, asta nu înseamnă că știu să fac orice, înseamnă că am încredere că știu unde să caut. Legat de partea de business, am avut propriul showroom pe 78 Turenne, Paris sezonul trecut în cadrul săptămânii modei, un lucru pe care mi l-am dorit de foarte mult timp, am organizat workshop-uri de vopsit natural, demonstrații legate de tehnicile noastre de upcycling și am schimbat vitrina în fiecare zi pentru a urmări reacțiile trecătorilor.

Cum va arata lumea peste 100 de ani? Ce o să mai conteze din ce se creează azi?

Intens tehnologizată. Materialele textile cred ca vor evolua foarte mult în aceasta direcție și îmi doresc să cred ca va exista un coup de foudre între materialelor naturale, care nu afectează natura și tehnologie. Sper că vom deveni îndeajuns de înțelepți în această privință. Este o luptă la care vreau să contribui, din acest motiv noul website la care lucrăm, https://www.ruxandra-shop.com, va veni cu două secțiuni noi dedicate aceste intenții.

Ce proverb/poezie/film ți se potrivește?

He ! Că doar nu au fost scrise pentru mine…îmi place mult partea asta dintr-o poezie a lui D.H. Lawrence called Self-pity:

I never saw a wild thing

sorry for itself.

A small bird will drop frozen dead from a bough

without ever having felt sorry for itself.

Recomandă-ne un artist român, te rugăm.

Primul gând : Ioan Dumitrescu, concept designer și regizor de film. Este un artist cu picioarele pe pământ. Încrederea, determinarea și pasiunea lui pentru science fiction mă inspiră. Și aici vorbim de talent nativ, un singur search pe google și imaginile te vor convinge.

Cum determinăm oamenii să nu trăiască doar în trening? 🙂

Cred că faptul că au contact cu alți oameni îi face să nu trăiască doar în trenning precum în pandemie. Aceasta și evenimentele, faptul că trebuie să se bucure, să petreacă, să sărbătorească, sunt lucruri și locuri care impun o anumită ținută, lucru care ajută mult respectul față de sine și psihicul în mod pozitiv.