Sabina Georgescu

LAVA EGO: foto: Jennifer Pîrcălăbescu, model Nara Jackson, MUA: Daniella Stanciu
Oraș
București
Instagram
@s.a.b.i.n.n.e
Facebook
sabinnefashion
Contact
contact [at] sabinne.com
Website
www.sabinne.com

Sabina Georgescu este artist vizual, absolvent de master in cadrul Facultății de Arte Decorative și Design, secția Modă, la Universitatea Națională de Arte București.
Cu o activitate în domeniul designului vesitmentar de peste 10 ani, Sabina Georgescu se orientează către formele arhitecturale, combinând trăsăturile geometrice, cu aspectele organice. Include în lucrările sale materiale neconvenționale și folosește curajos culorile vibrante și contrastele puternice. Proiectele sale au fost apreciate la nivel național și internațional. Lucrarea Blue Gardens participă la Romanian Design Week 2018, precum și în cadrul evenimentului ”L’Art des Convergences”, de la Paris, organizat de Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Arte și Ambasada României în Franța. Este premiată cu argint si bronz la IDA 2018 (International Design Awards, Los Angeles, SUA). Colecția Metamorph a fost premiată cu argint la competiția de design international IDA 2019. De asemenea, colecția Metamorph a primit și C-IDEA Design Award 2019. Implicarea sa în proiecte cu miză socială, precum ”Atypic Beauty” (destinat celebrării frumuseții atipice, in afara standardelor, organizat de Magda Coman) sau ”Femeia care se ridică” (destinat sprijinirii femeilor victime ale abuzului domestic, organizat de Asociația Touched România și prezentat de Alina Ilioi-Mureșan) punctează valorile în care crede cu putere și pe care a ales să le susțină: diversitate, inclusivitate, empatie și creativitate.

Descrierea brandului:
SABINNE este un brand înființat în 2015, marcă înregistrată la nivel european, menit să ofere propuneri vestimentare creative, sustenabile, cu atitudine. Elementele avangardiste, continua cercetare a formelor și tiparelor, dar și includerea tehnicilor sartoriale tradiționale definesc brandul SABINNE.

Foto: Iulian Sima

Când ai avut revelația că vrei doar design?

Nu fac doar design 🙂

Ceea ce imi place foarte mult si continua sa ma provoace sa invat mai multe și sa ma autodepasesc este ca fac mult mai mult decat design. Designul a ajuns sa fie o mica parte din intreg. Daca ar fi doar design probabil ca m-as blaza rapid. Dar procesul meu creativ inseamna mai mult decat o schita. Desigur porneste de la schite sau idei, dar implica gasirea materialelor și a tehnicilor optime de realizare, a solutiilor inovative pentru a fi sustenabil si calculat cu pierderile, apoi vine partea de gasit colaboratori si un concept pentru a realiza sedinta foto, care comunica mai departe mesajul pe care vrei sa il transmiti cu acel proiect, apoi partea de editare site și social media, un pic de PR, colaborarile cu magazinele dar si cu clientii, un pic de contabilitate, evenimentele la care particip si pregatirea proiectelor noi… Toate aceste activitati imi dau satisfactie, cu toate ca vin la pachet cu provocarile lor.

MAIASTRA: foto: Iulian Sima, model: Alexandra Asiminei

Ce te face să continui și să nu abandonezi în fața greutăților?

Per total, daca balanta inclina spre satisfactie, continui sa le fac, daca nu, ma opresc. Pentru mine e chiar atat de simplu. Atata timp cat exista pasiune pentru un domeniu, satisfactia se autoalimenteaza. Atunci cand si rezultatele muncii iti sunt rasplatite, e si mai frumos.

Cum alegi ce vei crea, cum te încarci creativ?

Sunt mereu incarcata, sa zic asa, am idei in background care abia asteapta sa iasa la suprafata si asteapta momentul cel mai bun pentru asta, am idei care se materializeaza din colaborarile pe care le am, am idei noi care vin zilnic….In general, pun mare pret pe relatii si pe timpul meu liber. Am o oarecare rutina de timp liber: imi plac plimbarile, imi vizitez librariile preferate, cumpar discuri și flori, etc. Nu e nimic deosebit, dar lucrurile marunte conteaza.

 

Dacă banii nu ar fi o problemă, ce ai crea?

Banii nu sunt o problema. Banii pot fi gasiti daca ideea este bine prezentata. Mi-ar placea sa ma implic in proiecte cinematografice ample, sau puneri in scena majore.

 

Cum ai desena, modela, plăsmui România, dacă ar fi creația ta?

Romania are deja tot ce ii trebuie. Este o tara cu un relief interesant, cu o clima ok (deci eu as prefera sa traiesc la tropice), cu resurse generoase….Cred ca la moral/psihic as umbla. Romanii au talentul de a se demotiva si aici nu e doar vina lor. Si se compara etern cu alte natii. Vorbesc mereu de ”tari civilizate” sau ”dezvoltate”. E ca si cum tu ca persoana te-ai uita zilnic in oglinda si ti-ai zice ca esti prost, urat sau hot, in loc sa iti zici ca esti bun, frumos si intreprinzator. Hai sa recunoastem, toate natiile au hibele lor. Nu am inteles si nu o sa fiu niciodata de acord cu acesta dezonoare pe care ne-o cauzam singuri.

 

Ce este talentul? E un ‘must’ pentru reușita în design?

Talentul e important. Probabi ca o orientare nativa catre ceva, face sa iti fie mai usor, pentru ca iti ofera acea motivatie interna, atat de importanta pentru a face fata greutatilor. Dar talentul e 5%, dupa parerea mea. Consecventa si perseverenta sunt restul. Cunosc foarte multi oameni talentati care au renuntat la cariere creative pentru ca nu au rezistat psihic la toate provocarile. Dar cunosc si foarte multi oameni care doar copiaza, nu creeaza, si au rezistat cu stoicism, folosind la maximum celelalte calitati.

Ce ar putea face sistemul pentru a susține arta, designul, creativitatea? Mai este nevoie de diplomă specializată?

Daca aceasta diploma ajuta, nu as putea sa spun. Educatia a ajuns sa fie o optiune personala. Depinde de fiecare cum foloseste acest atu. Unii pot, mai ales in aceasta noua era in care am intrat sa renunte cu totul, nu stiu. Cred ca nimeni nu isi mai vrea sa isi asume responsabilitatea educarii unui individ.

 

Care este momentul tău de revelație de până acum? Ce ți-a reușit în design conform viselor?

In general, tot. Ba am avut suprirza placuta de a realiza peste propriile vise.

Am avut cateva momente de revelatie, da, dar nu m-am gandit sa le contorizez.

Cum va arata lumea peste 100 de ani? Ce o să mai conteze din ce se creează azi?

Fiecare isi va crea propria realitate, cred. Dar lucrurile cu care noi am crescut sau le-am luat drept date, nu vor mai fi disponibile pentru marile mase, din nefericire. Ma refer aici la educatie, sanatate, sanse egale …

 

Ce proverb/poezie/film ți se potrivește?

”Tomorrow is another day” zicea Scarlett O Hara cu lacrimi in ochi, la finalul filmului ”Pe aripile vantului”

Ma motiveaza sa stiu ca nimic nu e peren, ca totul se schimba si ca mereu apare o noua sansa de a face ceva cu insemnatate.

 

Mai aveam unul pe care mi l-am si afisat in atelier, ca un soi de mantra il repetam, pentru ca am de multe ori acel trac in fata materialului, asa cum experimenteaza unii scriitorii in fata colii albe de hartie. Am materialul, am ideea dar ma pot bloca uneori, si mi se intampla si cu alte aspecte, nu insist. E o zicere a lui Lao Tzu: ”Calatoria de 1000 de mile incepe cu un singur pas”. De cate ori spun asta, depasesc momentul de blocaj. Chiar daca e un inceput mai stangaci sau poate chiar gresit, este mai bun decat nimic si de oriunde pot oportunitati.

Recomandă-ne un artist român, te rugăm.

Imi plac cativa, i-as mentiona pe Daniel Radulescu, Kira Hagi,  Adrian Ghenie…

sunt mult mai multi pe care ii urmaresc si ii admir. Ii apreciez in special cei care se focuseaza pe arta lor si foarte putin spre deloc pe partea de activism politic.

Cum determinăm oamenii să nu trăiască doar în trening și un ciorap pe cap?

Nu ai cum sa fortezi asta. Este o optiune personala. Asta e imaginea pe care ei aleg sa o proiecteze, si nu ai ce face. Pentru majoritatea, comoditatea dicteaza, desi eu nu am sa inteleg niciodata de ce comod trebuie sa insemne trenning. Depinde cum isi defineste fiecare notiunea de comoditate. Echipamentul sportiv este destinat activitatilor de profil, iar sportul nu inseamna in niciun fel comoditate, deci sincer nici nu stiu cum s-a ajuns la acceptiunea ca trenningul e ”comod”. Sub ce aspect? Intretinere, purtabilitate? Poate.