Tudor Halațiu

Oraș
Cluj-Napoca
Instagram
@tudorhalatiu

1. Când ai avut revelația că vrei doar design?
Mereu am știut că vreau să inovez industria modei printr-un design unic și greu de uitat. Consider că cel mai greu în acest domeniu este fix acest aspect, să știi să faci un design nou. Cred că pot număra pe degete designerii români care chiar fac asta.


2. Ce te face să continui și să nu abandonezi în fața greutăților?
Încrederea în mine ca designer român este un factor important în dorința de a continua și de a muta munții în această industrie. De când eram mic ai mei m-au învățat să nu abandonez ceea ce fac din plăcere și pentru simplu fapt că respir moda prin toți porii nu cred că piața de young designerii wouldn’t be the same thing fără Tudor Halațiu. Pe lângă încredere, eu sunt o persoană care iubește să fie in the middle of the lights, iar când văd că
oamenii mă aplaudă și mă susțin nu pot să privesc acest lucru decât ca pe un motiv în plus de a continua.

3. Cum alegi ce vei crea, cum te încarci creativ?
Pentru mine nu există o rețetă exactă după care creez, deși recunosc că mă intrigă doar subiectele foarte grele, de pildă vrăjitoria și ocultismul sau religia și formele de manipulare prin intermediul religiei. Sunt atras de zona mistică foarte mult și acest aspect mi se pare că vine la pachet ca un dar divin, deoarece nu cunosc multă lume sau mai exact mulți designeri care să poată digera genul acesta de subiecte.

4. Dacă banii nu ar fi o problemă, ce ai crea?
Dacă industria s-ar lipsi de această problemă cu siguranță aș crea crea ceea creez și acum . Consider că sunt poziționat perfect în nișa pe care o adopt ca stil estetic. Mereu am crezut că nimic nu este întâmplător și faptul că eu fac ceea ce fac foarte bine în zona luxury este un imbold să creez mai departe în această zonă. Unii designeri consideră această nișa ca fiind una foarte dificilă, însă din partea mea totul vine natural când văd că materialele pe care le folosesc strălucesc și ies în evidență.

5. Cum ai desena, modela, plăsmui România, dacă ar fi creația ta?
Cu siguranță dau un răspuns previzibil având în vedere că sunt cunoscut pentru strălucirile mele, însă cred că aș modela-o în formă de coroană sau de diamant.
6. Ce este talentul? E un ‘must’ pentru reușita în design?
Eu talentul îl consider secretul vital și foarte personal al fiecărui designer. Secretul meu este 5% muncă, 95% distracție în realizarea unei colecții de succes, deoarece munca oricând se poate transforma în cea mai mare distracție. Un must pentru reușita în design este să știi când să spui nu și când să știi să spui da! Cred că este foarte important să fii o persoană hotărâtă în alegeri, iar acest lucru mi-a realizat o selecție naturală în colaboratori și clienți.


7. Ce ar putea face sistemul pentru a susține arta, designul, creativitatea? Mai este nevoie de diplomă specializată?
Eu mereu am fost în categoria pro diplome care să ateste capacitatea și abilitățile oricui într-un domeniu. Consider că acest aspect dă un plus de profesionalism oricărui artist. Dacă nu aș avea diplomele de studiu în domeniu aș putea și eu sa fiu hair-styilist începând de mâine pentru că îmi place simpla idee că aș putea lucra cu diferite lungimi de păr, însă
lucrurile nu sunt chiar așa. Consider că designerii români sunt fresh-ul de care zona creativă are nevoie în acest moment. Fiind o zonă care explorează diferite registre stilistice și se propun an de an colecții strong și moderne, cred că există un potențial vizibil în evoluția
fashion-ului autohton. Românii sunt consumatori de fashion, iar prin susținerea designu-lui românesc consider că se pot depășii niște limite vizuale care în momentul de față stagnează din cauza design-ului mass-market.

8. Care este momentul tău de revelație de până acum? Ce ți-a reușit în design conform viselor?
Am să fiu foarte sincer și am să îți spun că mi-a ieșit, culmea, cam tot ce mi-am propus ca young designer. Self-confidence-ul pe care l-am șlefuit în ultimii ani îmi permite să vorbesc despre mine și despre munca mea la superlativ, iar pentru că sunt atât de sigur pe puterea pe care o am ca designer, în unele situații cuvintele sunt de prisos. În momentul în care intru într-o încăpere oamenii întorc capul și întreabă: ”cine este acel tip? ”, iar din punctul meu de vedere aceasta este modalitatea cea mai ușoară de a-ți relata povestea ca designer de succes!


9. Cum va arata lumea peste 100 de ani? Ce o să mai conteze din ce se creează azi?
Sper că peste 100 de ani oamenii vor înțelege că fashion-ul este un domeniu esențial care vine la pachet cu schimbări, iar schimbările le consider cele mai importante în domeniile de genul asta. Cu toate că în România există un amestec foarte omogen de stiluri când vorbim despre tinerii designeri, schimbările ar trebui făcute în ritmul personal și în maniera proprie.
Nu consider că situația designului românesc este dezavantajată, ci cred că ar trebui studiată puțin mai atent. Cred că fiecare designer își are locul în această industrie și dacă lucrurile ar fii privite mai în serios toți am putea scrie istorie și in timp ar conta ce creează toți designerii români.


10. Ce proverb/poezie/film ți se potrivește?
Cred că filmul care mi se potrivește cel mai bine este ”Sex and the City”. Mă identific foarte mult cu personajul Carrie Bradshaw, atât din punct de vedere estetic, cât și personal, dar și profesional.

11. Recomandă-ne un artist român, te rugăm.
Un artist român pe care pot să îl recomand cu cea mai mare încredere și despre care știu cele mai multe lucruri sunt chiar eu. Trebuie să ai o anumită putere să fii capabil să te recomanzi singur și mi se pare cel mai curajos lucru să știi să vorbești calitativ despre tine și despre munca ta.

12. Cum determinăm oamenii să nu trăiască doar în trening?
Oamenii care trăiesc după și în trending mi se pare că se limitează foarte mult. Eu niciodată nu am creat haine care sa fie super în trend, ci haine care transmit o poveste personală și cred că daca oamenii ar înțelege că trendul fiecăruia vine din interior cu experiența proprie ar fii mult mai ușor să vezi personaje individuale în lumea modei și nu numai. Un exemplu foarte bun care descrie fix ce vreau să explic este Ana Morodan.